У рамках Тижня професійно-технічної освіти Сумщини, на базі кулінарного хабу ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти», успішно завершився практичний етап курсів підвищення кваліфікації для кухарів закладів загальної середньої освіти. Програма «Упровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти», що передбачала 48 навчальних годин, була спрямована на вдосконалення кулінарних навичок та впровадження нових стандартів шкільного харчування. Учасники курсів активно набували практичних навичок приготування страв за оновленими високотехнологічними картками зі Збірника рецептур для харчування дітей у навчальних, оздоровчих та соціальних закладах. Програма охоплювала широкий спектр тем: від сучасної подачі страв до приготування різноманітних страв і гарнірів з овочів, круп, макаронних виробів і бобових. Особлива увага приділялася приготуванню других страв з риби, м’яса, птиці, страв з яєць та сиру, а також солодких страв і напоїв. На курсах акцентували увагу на важливості безглютенових та безлактозних страв, а також на використанні різноманітних спецій та трав зі зменшенням солі та цукру у дитячому харчуванні, що відповідає сучасним тенденціям здорового способу життя. Кухарі працювали з інноваційним обладнанням, яке стало невід'ємною частиною сучасних кухонь. Серед освоєного обладнання – параконвектомат, овочерізка, конвекційна піч, планетарний міксер, вакууматор, апарати для шокового заморожування та формування напівфабрикатів, яке дозволить оптимізувати процес приготування та підвищити якість страв. Навчання здійснювали досвідчені майстри виробничого навчання Центру Алла Лисенко, Наталія Пальощенко, Тетяна Осипова та Вікторія Каблюк. Усі вони пройшли спеціалізовану підготовку в межах Ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів», що реалізується громадською організацією «Cult Food» за підтримки швейцарсько-українського проєкту DECIDE. Невдовзі учасники курсів отримають сертифікати, які підтверджуватимуть їхню кваліфікацію, та зможуть упроваджувати нові стандарти шкільного харчування у своїх закладах. Це важливий крок до забезпечення українських школярів якісним, збалансованим та смачним харчуванням, що є запорукою їхнього здоров'я та успішного навчання.