Приготування монострави з гарбуза

Процес приготування монопродуктової страви з гарбуза здобувачкою освіти Аделіною Хоптінською у Сумському центрі ПТО. 
Запрошуємо на навчання (095) - 520-55-72; (096) - 321-05-92.

Інновації у моїй професії

У межах п’ятого форуму обдарованих учнів і лідерів учнівського самоврядування закладів професійно-технічної освіти в Сумах провели хакатон «Інновації у моїй професії», який зібрав креативну, розумну та талановиту молодь, педагогів-наставників, майстрів виробничого навчання, представників влади та потенційних роботодавців. На кадровому майданчику майбутні кухарі, електрозварники, будівельники, швачки, фотографи та представники інших галузей цікаво презентували власні інноваційні проекти, спрямовані на розвиток громад та підвищення якості життя населення.

Тиждень професійної освіти

У рамках Тижня професійно-технічної освіти Сумщини, на базі кулінарного хабу ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти», успішно завершився практичний етап курсів підвищення кваліфікації для кухарів закладів загальної середньої освіти. Програма «Упровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти», що передбачала 48 навчальних годин, була спрямована на вдосконалення кулінарних навичок та впровадження нових стандартів шкільного харчування. Учасники курсів   активно набували практичних навичок приготування страв за оновленими високотехнологічними картками зі Збірника рецептур для харчування дітей у навчальних, оздоровчих та соціальних закладах. Програма охоплювала широкий спектр тем: від сучасної подачі страв до приготування різноманітних страв і гарнірів з овочів, круп, макаронних виробів і бобових. Особлива увага приділялася приготуванню других страв з риби, м’яса, птиці, страв з яєць та сиру, а також солодких страв і напоїв. На курсах  акцентували увагу на важливості безглютенових та безлактозних страв, а також на використанні різноманітних спецій та трав зі зменшенням солі та цукру у дитячому харчуванні, що відповідає сучасним тенденціям здорового способу життя. Кухарі  працювали з   інноваційним обладнанням, яке стало невід'ємною частиною сучасних кухонь. Серед освоєного обладнання – параконвектомат, овочерізка, конвекційна піч, планетарний міксер, вакууматор, апарати для шокового заморожування та формування напівфабрикатів, яке  дозволить  оптимізувати процес приготування та підвищити якість страв. Навчання здійснювали досвідчені майстри виробничого навчання Центру Алла Лисенко, Наталія Пальощенко, Тетяна Осипова та Вікторія Каблюк. Усі вони пройшли спеціалізовану підготовку в межах Ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів», що реалізується громадською організацією «Cult Food» за підтримки швейцарсько-українського проєкту DECIDE. Невдовзі учасники курсів отримають сертифікати, які  підтверджуватимуть їхню  кваліфікацію, та зможуть упроваджувати нові стандарти шкільного харчування у своїх закладах. Це важливий крок до забезпечення українських школярів якісним, збалансованим та смачним харчуванням, що є запорукою їхнього здоров'я та успішного навчання.

Освітній хакатон

Освітній хакатон «Інновації у моїй професії», для здобувачки освіти ДПТНЗ «Сумський центр ПТО» Аделіни Хоптінської, став чудовою платформою для блискучої демонстрації таланту, креативності та професійних компетентностей  з професії «Кухар». Захід відбувся 29 травня 2025 року в рамках V Форуму обдарованих учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Сумської області. На цьому форумі Аделіна успішно презентувала свій інноваційний проєкт «Монопродуктова страва з гарбуза», який став прикладом того, як талановиті майбутні фахівці уже сьогодні здатні впроваджувати інновації в кулінарії та розширювати межі традиційної кухні. Кожен день на кухні – це і виклик, і   можливість для творчості. Це професія, яка дозволяє постійно розвиватися, опановувати нові техніки, технології, досліджувати кухні світу, експериментувати з інгредієнтами, смаками, текстурами,  робити відкриття, створювати авторські страви, знаходити свій неповторний стиль. Тож, якщо ви мрієте про професію, де можна поєднати безмежну творчість з професіоналізмом, креативність з майстерністю,   де кожен день – це можливість для самовираження та вдосконалення, тоді кулінарія – ваш шлях! А якщо ви відчуваєте в собі покликання до кулінарної творчості, прагнете розвивати свій талант і стати справжнім майстром, ДПТНЗ «Сумський центр ПТО» – це ідеальне місце для старту вашої кар'єри.   Пропонуємо сучасні програми навчання, досвідчених викладачів, майстрів виробничого навчання та інноваційні супер сучасні практичні можливості для розкриття вашого потенціалу. Відкриваймо  разом  світ смаків та можливостей з професії кухаря! Чекаємо на вас!

Тиждень професійної освіти

Професія оператора з обробки інформації — це набагато більше, ніж просто офісна робота. Це фундамент ефективної діяльності будь-якої сучасної компанії і в цьому переконалися здобувачі освіти групи № 5, які взяли участь у гейміфікованому майстер-класі "Оператор з обробки інформації та ПЗ – твій крок у світ IT!". У захоплюючих іграх-змаганнях майбутні фахівці ІТ демонстрували свої знання та кмітливість. Майстри виробничого навчання Олексій Малишко та В’ячеслав Поп провели цікаві практичні кейси, присвячені кібербезпеці та захисту даних, що дозволило учасникам зануритися у реальні виклики цифрового світу.
Якщо ти прагнеш навчитися вправно працювати з даними, автоматизувати рутину та відкрити для себе перспективну професію, запрошуємо тебе на навчання! Ти дізнаєшся:
• Хто такий оператор з обробки інформації та які задачі він вирішує.
• Навчишся працювати з сучасними засобами програмного забезпечення.
• Отримаєш реальні кейси для практики та цінні поради щодо кар’єрного розвитку.
Приєднуйся до нас і зроби свій крок у світ IT!

V Форум лідерів учнівського самоврядування

28.05 - 29.05 відбувся V Форум лідерів учнівського самоврядування , обдарованих учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти. У рамках заходу 28.06 лідери учнівського самоврядування області звітували про роботу у 2024/2025 навчальному році. Сумський центр ПТО представляв Єгор Михайленко, який розповів про досвід, проведені заходи та плани на майбутнє. 29.06 у рамках форуму відбувся освітній хакатон, на якому обдаровані здобувачі закладів презентували проєкти «Інновації у моїй професії». Аделіна ХОПТіНСЬКА представляла проєкт «Монопродуктова страва з гарбуза». Аделіна наголосила на унікальності обраного продукту, всіх станах розвитку, різнотекстурності. Бажаємо всім учасникам натхнення , подальших успіхів та мирного неба!